Миниатюрните пейзажи от вечнозелени растения символизират хармонията между човека и неговата душа, и природата.

Древното японско изкуство за отглеждане на умалени копия на дървета и храсти първоначално е възникнало в Китай преди повече от 2 века. Пренесено е в Япония между 7 и 9 век и до ден днешен е част от духовните традиции на местното население. Учението се предава като семейно наследство от баща на син и казват, че понякога са нужни цели три поколения, за да бъде създаден съвършен бонсай.

Отглеждането на бонсай в домашни условия отнема време. Неговото благоденствие изисква отдаденост и набор от специални грижи.

Споделяме с вас най-важните от тях:

 • Светлина – бонсаите са светлолюбиви дръвчета. Обичат осветени места, но без пряка слънчева светлина. Лятно време могат да се изнасят дори на тераса. Светлината подпомага техния растеж.
 • Температура – Субтропичните видове се отглеждат при
  температури между 10 и 16 °C, докато тропичните видове предпочитат по-топъл климат и температура между
  18 – 24 °C;
 • Поливане – Почвата на дръвчетата трябва винаги да се поддържа влажна. Поливането варира спрямо вида бонсай, но в общи линии  трябва да е почти всеки ден или веднъж на 2 – 3 дни. Желателно е листата на дръвчето да
  се пулверизират;
 • Подхранване – течните торове са най-подходящи за целта. През топлия сезон, дървото се подхранва веднъж месечно, а през
  хладния – веднъж на всеки два месеца;
 • Подкастряне – Поддържане на желаната форма можете да постигнате чрез подкастряне на долните клони. Необходимо е да изрязвате редовно и пожълтелите листа. Това ще подпомогне и цялостния растеж на дървото.
 • Пресаждане – периодичното пресаждане подсигурява достъп на кислород до корените и подхранва дървото. Прави се периодично, обикновено всяка година за миниатюрните растения, както и за всички млади и бързорастящи дървета. Широколистните дървета се пресаждат на две години, а иглолистните – на три.

Винаги избирайте най-висококачествени доставчици, за да се радвате на свежи растения с дълготраен живот.

Този уеб сайт използва бисквитки, за да осигури правилното му функциониране. С натискането на бутона "Продължи", вие се съгласявате с използването на тези бисквитки.